Epidemia de coronavirus impune fiecăruia păstrarea distanței față de ceilalți și evitarea, pe cât posibil, a ieșirilor din case. În acest context, e important să știți că există numeroase servicii puse la dispoziția populației care pot fi accesate online, de acasă. Iată serviciile online care-i ajută pe șoferi să nu se mai deplaseze.
Cele mai multe instituții din România au limitat sau chiar suspendat lucrul cu publicul. Din fericire, multe dintre problemele care necesitau o plimbare pe la ghișeele diverselor instituții se pot rezolva și online, din fața calculatorului sau chiar a telefonului mobil.
Astfel, șoferii și proprietarii de mașini pot, spre exemplu, să verifice online situația înmatriculării unei mașini, a emiterii unui permis auto sau certificat de înmatriculare, istoricul unei mașini ori să plătească rovinieta sau taxa de pod. Toate acestea, fără a se mai deplasa la autorități.
Serviciile online care-i ajută pe șoferi: Cum plătești amenzile rutiere
Nu este plăcut să fii amendat de polițiști, dar se întâmplă. Din fericire, acum amenzile se pot plăti de acasă, iar chitanța de plată nu mai trebuie trimisă la unitatea de poliție care a aplicat amenda, pentru că acest lucru se face automat.
Platforma unde șoferii sancționați își pot plăti amenzile este ghiseul.ro. Aceasta poate fi folosită și pentru plăți către Fisc sau direcții de taxe și impozite locale. Foarte important, pentru plata amenzilor nu trebuie să aveți un cont de acces, cu toate că nu strică să vă faceți.
Cum plătești sau verifici online rovinieta și taxa de pod
Șoferii pot verifica valabilitatea rovinietei folosind aplicația online pusă la dispoziția lor pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Aplicația necesită introducerea numărului de înmatriculare și a seriei de șasiu a mașinii (VIN). Ambele informații se găsesc în talonul mașinii. Aceeași aplicație permite și verificare plății taxei de trecere a podurilor.
Pentru plata efectivă a taxei de drum (rovinieta) și a taxelor de trecere, CNAIR pune la dispoziție un site dedicat. Plata se poate face și prin SMS, dar doar pentru roviniete valabile o săptămână (sau o zi, în funcție de categoria vehiculului.
Cum verifici online disponibilitatea unui număr de înmatriculare
Cei care doresc emiterea unui număr de înmatriculare preferențial pot verifica disponibilitatea acestuia pe site-ul DRPCIV. Utilizatorii trebuie să furnizeze o adresă de mail, să introducă în căsuța dedicată combinația de litere și numere dorită și să bifeze căsuța din dreptul mesajului “Nu sunt robot”. Instrucțiuni detaliate găsiți în articolul dedicat.
Serviciile online care-i ajută pe șoferi: taxa de permis și talon
Chiar dacă examenele de permis au fost momentan suspendate, sunt mulți șoferi care au nevoie de înlocuirea permisului sau de înmatricularea unei mașini. Și aceste operațiuni sunt taxate de stat, dar vestea bună este că acestea taxe se pot plăti, de asemenea, online.
Mai exact, plățile se pot face prin internet banking, virând dumele de bani corespunzătoare în conturile deschise la Trezorerie. Lista conturilor în care se face viramentul, precum și instrucțiunile detaliate sunt furnizate pe site-ul DRPCIV. Pe același site poți ulterior verifica online stadiul emiterii permisului auto sau a certificatului de înmatriculare.
Cum verifici online valabilitatea poliție RCA?
Verificarea existenței sau a valabilității polițelor RCA se poate face folosind aplicația web disponibilă pe site-ul Autorității de Supraveghere Fiscală (ASF). Pentru a interpela baza de date a ASF este nevoie doar de numărul de înmatriculare și de seria de caroserie a automobilului.
Cele mai multe societăți de asigurare permit solicitarea și emiterea online a polițelor de asigurare. Este valabil atât pentru asigurările RCA, cât și pentru cele CASCO și de locuințe. De asemenea, multe site-uri de comerț online au și secțiuni dedicate asigurărilor, de unde se pot comanda polițe RCA după completarea unui formular cu toate datele mașinii (și ale proprietarului).
Cum verifici online istoricul unei mașini
Nu doar că poți să plătești online multe dintre cheltuielile asociate exploatării unei mașini, dar acum poți să și cumperi una online. Iar dacă optezi pentru o mașină second-hand, poți verifica istoricul acesteia online. Chiar și gratuit, pe site-ul Registrului Auto Român.
După introducerea adresei de email și a seriei de șasiu (VIN), utilizatorul va primi un email cu informații generale despre o mașină, precum numărul interacțiunilor pe care le-a avut cu RAR și motivul vizitelor. În plus, numărul de kilometri parcurși de mașină (valoare înregistrată cu ocazia vizitei mașinii la RAR sau la stațiile unde se poate face inspecția tehnică periodică – ITP), existența sau valabilitatea cărții de identitate a mașinii, date tehnice și de identificare, gradul de poluare sau valabilitatea ITP-ului.
Citeste mai mult pe aici