TopGear.ro Diverse Top scule pe care trebuie să le ai portbagaj

Top scule pe care trebuie să le ai portbagaj

de TopGear

Pe lângă “pachetul legislativ auto” pe care este obligatoriu să îl ai în mașină și care conține trusă sanitară de prim ajutor, stingător auto, triunghiuri de semnalizare și vesta reflectorizantă, este bine să ai în portbagaj, pe lângă roata de rezervă, și câteva scule extra ca să faci câteva ajustări rapide în caz de urgență.

Printre cele mai uzuale se numără:

  1. Trusa de scule de mână, ai de ales între o trusă de scule mixtă gata echipată sau să îți faci una personalizată în funcție de nevoie și de buget.  Printre cele mai folosite scule de mână se numără:
  2. șurubelnița cu profil plat sau dreaptă și șurublenița cu profil PZ sau în cruce. Ideal ar fi ca acestea să aibă capăt magnetic, capăt care se va dovedi extrem de util în momentul în care trebuie să scoți un șurub dintr-un loc mai greu accesibil;
  3. set imbusuri: ocupă mai puțin spațiu decât cheile tubulare (ATENȚIE: nu poți face cu un imbus tot ce poți să faci cu o cheie tubulară, dar dacă nu vrei să investești mulți bani, pentru început este o variantă bună) și poți să le folosești ca să desfaci tot felul de șuruburi, chiar dacă uneori necesită mai mult timp decât de dacă ai avea câte un tip diferit de cheie;
  4. chei tubulare de impact împreună cu un pistol de impact sau mașină cu impact dacă vrei să ai flexibilitate sporită – aceasta este situația ideală. Dacă nu ai un buget așa generos poți să folosești și o cheie tip cruce pentru roți în cazul în care faci pană;
  5. patentul: pentru a face o priză mai bună cu mâna este de preferat să achiționezi un patent cu mâner cauciucat. Poți să îl folosești pentru deșurubări, tăiat cabluri/sârmă/coliere, strâns piulițe etc;
  6. bandă izolatoare, coliere, cutter, capsator auto – pentru reparații provizorii la sistemul electric sau în caz de accident ușor.
  7. Compresorul auto face parte dintre sculele esențiale pe care orice șofer trebuie să le aibă în mașină. Indiferent dacă ai făcut pană sau vrei doar să mărești durata de viață a cauciucurilor mașinii tale (ca să fii sigur că presiunea roților este întotdeauna în parametri recomandați de producător), este vital să îl ai în portbagaj. Dacă ești genul de persoană căruia îi place să iasă cu bicicleta, compresorul va fi de ajutor și pentru umflarea roților bicicletei.
  8. Cric auto: pentru când faci pană și trebuie să schimbi roata de rezervă.
  9. De redresorul auto și cablurile de pornire ai nevoie în special în anotimpul rece când bateria mașinii are de suferit din cauza temperaturilor scăzute și nu are suficientă putere să porneacă singură. De reținut: dacă bateria este complet descărcată un redresor nu va fi suficient și trebuie să apelezi la un jumper starter, doar că acesta nu o încarcă, așa că fie mergi cu mașina astfel ca bateria să se încarce singură sau folosești un redresor.
  10. Șufă tractare: pentru situațiile nefericite în care mașina nu mai pornește și trebuie dusă la service.
  11. Lanțuri pentru roți: ca să poți să îți continui drumul chiar și în caz de condiții meteo nefavorabile.

Indiferent de ce scule alegi să ai în portbagaj în caz de situații neprevăzute, cel mai important este să conduci în siguranță atât pentru tine cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Related Articles