TopGear.ro Diverse Tot ce trebuie să ştiți despre proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere

Tot ce trebuie să ştiți despre proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere

de TopGear

Una dintre cele două probe pe care orice viitor şofer va fi nevoit să o treacă, pentru a obține permisul de conducere, este cea teoretică. În cadrul acestei examinări, cursantul va avea la dispoziție 15, 20 sau 30 de minute pentru a răspunde unui chestionar auto. Durata examenul depinde de categoria auto pentru care se optează. Numărul de întrebări este şi el diferit, de asemenea, în funcție de categoria de automobile pentru care se doreşte obținerea permisului de conducere.

Chestionarele auto cuprind un anumit număr de întrebări din fiecare capitol din Codul Rutier, fiind improbabilă situația în care un capitol nu este cuprins în chestionar. Fiecare dintre întrebările din aceste teste auto au cinci variante de răspuns. Pot exista variante multiple de răspuns, iar un răspuns corect este considerat doar acela care cuprinde toate variantele corecte. Nu există o corelare a punctajelor, astfel că, dacă o întrebare are 3 variante corecte, iar examinatul a bifat doar 2, punctul este pierdut. De asemenea, dacă o întrebare are 2 răspunsuri corecte, iar candidatul a bifat 3 variante, indiferent de care sunt acestea, punctul nu este acordat.

Atunci când examinatul nu este sigur de un anumit răspuns, poate amâna întrebarea, urmând să răspundă la celelalte, pentru ca mai apoi, la final, să se reia întrebarea anulată. ChestionareAuto.ro recomandă anularea întrebărilor la care corespondentul nu are siguranța răspunsului. Acestor reguli generale li se adaugă prevederi proprii, pentru fiecare categorie în parte. De exemplu, deşi pentru categoria C şi D proba are o durată de 30 de minute, în cazul categoriilor CE şi DE, durata este de doar 15 minute, iar numărul de întrebări este redus la 11.

Proba teoretică va fi susținută la data programării, în sala de examinare, la un calculator. La intrarea în sala de examinare, fiecărui candidat i se va înmâna un bon de ordine cu un cod de bare (cu condiția prezentării cărții de identitate în original). Codul de bare va fi utilizat pentru autentificarea la calculatorul la care candidatul va avea acces, astfel că bonul cu codul de bare nu trebuie îndoit sau deteriorat. După parcurgerea acestei etape, candidatul va putea opera pe calculator. Mai întâi, acesta va selecta limba maternă, iar mai apoi va parcurge câteva întrebări de probă. Răspunsul la aceste întrebări nu este luat în considerare. Abia după parcurgerea acestor etape, se va putea începe proba teoretică.

După parcurgerea tuturor celor 26 de întrebări (sau după scurgerea celor 30 de minute), pe ecran va fi afișat rezultatul: admis sau respins. Pentru cei admişi urmează proba practică, în timp ce pentru cei respinşi există opțiunea reprogramării la proba teoretică. Candidații admişi, dar care nu vor promova şi proba practică, nu trebuie să repete proba teoretică, decât dacă va trece 1 an de zile de la promovarea acesteia.

Related Articles