Conform mai multor analize, un american cheltuiește în medie în jur de 100 USD / cafea în fiecare lună. Și asta pentru că se consumă cel mai mult cafea preparată în HoReCa sau cumpărată în mișcare, de exemplu din benzinării sau alte locații de tip to go. În România, consumul de cafea este în ușoară creștere, dar se modifică tot mai mult comportamentele de consum. Spre exemplu, crește interesul pentru sortimente de cafea de calitate superioară (pentru consum acasă) și tot mai mult se cumpără cafea preparată în mod profesional în cafenele și alte astfel de locații.
Dacă îți place cafeaua, cum este mai avantajos să procedezi astfel încât să ai experiențe intense cu sortimente de cafea premium, dar în același timp să te încadrezi într-un buget rezonabil? Iată mai jos variante și locuri de consum pentru cafeaua de zi cu zi, cu avantaje și dezavantaje.
Cafea preparată acasă
Din punct de vedere financiar, cel mai avantajos este să cumperi cafea boabe, cafea măcinată sau capsule de cafea și să prepari pe cont propriu băuturile preferate pe bază de cafea. Dacă ai un espressor modern și dacă folosești cafea premium precum gamele Trucillo sau Excelsior (cafea italiană), atunci totul va fi la superlativ. Poți savura acasă gustul și aroma cafelei dintr-o cafenea italiană veritabilă, fără să te deplasezi și fără să plătești această experiență intensă la preț de lux, ci la categoria low cost.
Ideal este să comanzi cafea online dintr-un magazin precum gourmetGIFT.ro, care propune sortimente premium de cafea, la preț de importator. Se poate cafea ieftină și totuși premium? Se poate, dacă alegi cu atenție sursa de achiziție și consumul acasă. Avantajul de a prepara cafeaua pe cont propriu este că o pregătești exact așa cum vrei, exact la momentul dorit. Singurul dezavantaj poate fi legat efortul de a prepara chiar tu cafeaua, însă grație espressoarelor moderne, totul este extrem de simplu.
Cafea de la automat
Există automate de cafea în toate locațiile unde există și vad comercial. Vei găsi astfel de automate în sau lângă chioșcuri de ziare și magazine, precum și lângă unele stații de autobuz, în gări, în centre comerciale, ba chiar și la parterul multor clădiri de birouri (sau chiar în interior). Singurul mare avantaj: prețul foarte mic. În schimb, în cele mai multe cazuri, cafeaua utilizată este de calitate scăzută (cele mai ieftine sortimente de cafea disponibile în magazine). Ar putea exista și alte minusuri legate de calitatea zahărului, a laptelui și chiar a apei.
Cafea din HoReCa
În locații to go, cafeaua ar putea fi la preț accesibil, însă în cele mai multe cazuri din nou există îndoieli cu privire la nivelul de calitate. Dacă vei alege cafea în restaurante și cafenele mai sofisticate, ai putea să te bucuri de sortimente premium, însă costul va fi destul de ridicat, pentru a acoperi toate cheltuielile localului (adaosul este de obicei de câteva sute de procente). În plus, multe locații HoReCa vând cafea mediocră din punct de vedere calitativ, la preț oricum foarte ridicat. Avanaje: comoditatea și eventual atmosfera de cafenea / restaurant.
Cafea la serviciu
Dacă firma la care lucrezi are un sistem propriu cu privire la cafea pentru angajați, totul depinde de detalii. Dacă ne referim la un simplu automat de cafea, cel mai probabil calitatea este scăzută. Dacă se comandă însă capsule de cafea de la o marcă premium și se folosește un espressor special, ai putea să te bucuri de cafea premium la preț convenabil.